Proiectul INSIDE JOURNEY la sfarsit

INSIDE JOURNEY … la sfârșit de proiect

Proiectul “Inside Journey” s-a desfășurat în Braşov în perioada 01.08.2014 și 31.11.2015 și a inclus participarea activă a 4 voluntari internaționali din Olanda, Germania, Italia și  Spania. Voluntarii internaționali au fost găzduiți și sprijiniți în activitățile acestora de asociația Mirakolix urmând principiile calitative ale Serviciului European de Voluntariat.

Proiectul reprezintă un parteneriat activ cu organizațiile de trimitere a voltarilor: The Netherlands Vrijwilligersprojecten SIW Internationale din Olanda, CJD Ruhrgebiet / CJD Zehnthof Standort Essen din Germania, Associazione Culturale Betty & Books din Italia și Coordinadora d’Organitzadors the Camps of Treball Internacionals de Catalunya (COCAT) din Spania.

Thomas din Olanda, Maria din Germania, Mirco from Italy și Vero din Spain (Catalunia) au lucrat împreună cu membrii organizației noastre, precum și cu voluntari locali și membri ai altor organizații și instituții locale pentru a stimula și inspira o „călătorie către interior” ca pe:
- o incursiune în problemele și nevoile comunității locale pentru a descoperi resursele și capacitățile de adresare a acestor nevoi, dar și ca pe
- o incursiune înspre ei înșiși pentru a-și descoperi resursele proprii, pentru a le pune în valoare și pentru a ști cum să le utilizeze și pe viitor în dezvoltarea lor persoanlă și profesională.

OBIECTIVELE PRINCIPALE ale proiectului
Obiectivul principal al proiectului a fost stimularea resurselor personale ale voluntarilor și ale tinerilor din comunitatea locală prin conceperea unui program de educație non-formală care să contribuie deopotrivă la dezvoltarea personală, dar și profesională a tinerilor, cu precădere a celor cu oportunități reduse.

Astfel în primul rând ne-am propus să creăm voluntarilor internaționali un context propice în care să poată să învețe și descopere lucruri noi despre ei înșiși precum și despre alții și, astfel să integreze aceste elemente într-un proces individualizat de dezvoltare proprie.

PRINCIPALELE ACTIVITĂȚI. REZULTATE și IMPACT
Activitățile proiectului au fost planificate pentru
a) a adresa nevoile identificate la nivelul actorilor direct implicați ;
b) a crea contexte variate de învățare, incluzând metode diferite axate mai ales pe participarea directă și pe experimentare;
c) a încuraja comunicarea și schimbul intercultural și pentru a genera conștientizarea și trăirea în mod direct a participării active, toleranței, solidarității și incluziunii sociale.

ETAPA 1 - (octombrie 2014 – 15 ianuarie 2015) a fost o perioadă de adaptare și integrare în care voluntarii au interacționat cu comunitatea locală, au planificat, pregătit și implementat activități în funcție de grupurile țintă specifice (tineri liceeni din Brașov, studenți din Brașov) și și-au promovat acțiunile în diferite licee brașovene sau în mediul digital.

  • Ateliere de Body-Percussion – Brașov, noiembrie-decembrie 2014

Pentru a facilita conectarea mai facilă a tinerilor brașoveni cu voluntarii internaționali, voluntara Maria Kohlenberg din Germania a propus un mod inedit prin muzică, teatru și body-performance. Maria a coordonat în perioada noiembrie-decembrie 2014 ateliere de Body-percussion. Participanții au avut ocazia să interacționeze într-un mod alternativ comunicării verbale uzuale; ei au avut ocazia de a-și depăși tracul sau anumite nesiguranțe, s-au coordonat pe ei înșiși și au dobândit mai multă siguranță într-un mod ritmic.

  •  Atelier de Work-in Out  - Brașov, novembrie-ianuarie 2015

Începând din luna noiembrie 2014 voluntarul Mirco din Italia a început un program săptămânal de antrenamente fizice (sub denumirea Work out) cu scopul de a promova în rândul tinerilor din Brașov un mod de viață activ și sănătos și pentru a le arăta tinerilor cum exercițiile fizice pot fi plcăute, chiar distractive și cum prin ele se poate dobândi încrederea în sine. Programul a continuat și după finalizarea primei etape a proiectului urmând o regularitate până la final de proiect.

  •  Sesiuni de joacă într-un a afterschool cu predare în limba germană (Asociatia pentru Educatie Practica si Creativa) - Brașov, decembrie-ianuarie 2015

Maria din Germania a organizat împreună cu alți voluntari vorbitori de germană din alte proiecte SEV găzduite de organizația MIrakolix sesiuni de joacă pentru elevii din ciclul primar care frecventează afterschool-ul partener. Activitățile de joacă au stimulat într-un mod activ dezvoltarea și activizarea vocabularului, dezvoltarea pronunției, dezvoltarea competențelor de comunicare.

  • Ateliere de Gătit Internațional  - Brașov, decemberie-ianuarie 2015

Vero împreună cu alți voluntari din proiectul RUP le-a împărtășit tinerilor din Brașov preparate internaționale și abilități de pregătire a unor preparate culinare extrem de gustoase.

  • Promovarea activităților proiectului și a oportunităților de voluntariat SEV în licee din Brașov – decembrie-ianuarie 2015

Fiecare dintre cei 4 voluntari au elaborat diferite materiale de promovare a voluntariatului, a oportunităților de voluntariat locale și internaționale (cu precădere cele prin Erasmus+), dar și a activităților proiectului și le-au prezentat în cadrul mai multor întâlniri din unitățile de învățământ: Liceul cu Program Sportiv, Liceul Andrei Mureșanu, Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil, Colegiul  Tehnic Mircea Cristea. Astfel în cadrul acestor prezentări active și interactive mai bine de 500 de tineri din Brașov au fost informați despre activități gratuite de dezvoltare personală și profesională, programul Erasmus+, Serviciul European de Voluntariat și oportunitățile de implicare activă în țară și strănătate.

ETAPA a 2-a (15 ianuarie-mai 2015) – a fost centrată pe implementarea programului educațional de dezvoltare personală în rândul tinerilor din Brașov (mai ales a inteligenței emoționale),cu precădere tienri cu oportunități reduse. Programul a fost concretizat prin diferite activități, ateliere și evenimente socio-culturale.

La începutul lunii ianuarie 2015 voluntarul Thomas fdin Olanda a inițiat împreună cu voluntaruo Pierre din proiectul Reshape Urban Places sesiuni de Cineforum, în care participanții au vizionat filme împreună într-o atmosferă securizantă și relaxantă și au discutat tematici relevante pentru diferitele filme vizionate. Aceste discuții au fost facilitate de Thoma și Pierre care au fost și cei care au selecționat filmele astfel încât ele să poată deschide  noi orizonturi și viziuni în rândul tinerilor din Brașov. Sesiunile săptămânale au durat până în iunie, având lunar o temetică diferită: fantasy, Cultura țărilor de proveniență ale voluntarilor etc. La sfărșitul sesiunilor Thomas a conceput un ghid util despre filmele vizionate și despre modul în care acestea pot deschide noi perspective tinerilor (The Cineforum Collection).

Vero a coordonat cursurile de spaniolă pentru începători cu scopul de a-i ajuta pe tinerii brașoveni cu oportunități reduse să comunice cu alți tineri și cu alte persoane din întreaga lume, dar și pentru a dezvolta în rândul acestora înțelegerea unei culturi diferite și conștientizare și aprecierea diferențelor și contribuțiilor culturale.  Mai mult Vero a dorit ca prin modul de predare a cursurilor să dezvolte o gândire critică și reflexivă, învățând observarea unor aspecte din perspective diferite.

  • Program de dezvoltare personală – Activități ludice și Antrenamente fizice (Workout) în Colegiul Grigore Moisil  - februarie-iunie 2015

Pentru a contribui la conștientizarea emoțiilor personale și a emoțiilor celor din jur, Thomas și Vero au dezvoltat un program de activități dinamice și ludice, iar Mirco un program de antrenamente fizice. Activitățile au dezvoltat în rândul tinerilor încrederea și stima de sine, empatia, gestionarea emoțiilor și comunicarea non-violentă.

Mirco a continuat atelierele sale de antrenamente fizice pe parcursul întregului stagiu, contribuind la dezvoltarea în rândul tinerilor brașoveni a unui stil de viață sănătos, a stimei de sine și a încrederii în interacțiunea socială.

ETAPA a 3-a (iunie- septembrie 2015) – a fost centrată pe implementarea împreună cu tineri din comunitatea locală a proiectelor personale ale voluntarilor ținând cont de competențele dezvoltate pe parcursul stagiului

  •  Afară în parc într-un Braşov de poveste-  Inițiativa a inclus activități săptămânale în perioada mai-august 2015, iar voluntarii din proiect au coordonat mai ales colțul cu Slackline cornerși jocurile outdoor

Mircoa inițiat ideea de a promova slackline -ul ca pe un element activ și sănătos al vieții urbane, astfel pe lângă cloțul destinat exersării echilibristicii pe slackline, Mirco a stimulat prezența zilnică a câte 2-3 voluntari din celelalte proiecte în diferite parcuri brașoveni pentru a promova practicarea acestui sport urban.Vero s-a implicat în promovarea evenimentelor din cadrul acestei inițiative, precum și a festivalului Ceva de vară festival. În cadrul acestei inițiative VEro a fost responsbilă cu coordonarea jocurilor outdoor (de ex. a jocurlui ”lasăre” care a făcut parte și din zona de aventură a festivalului).

  • Sesiuni de joacă pentru copiii de la o grădințită din Brașov

În iunie voluntarii au promovat învățarea prin joacă, precum și proiectul și evenimentele outdoor ”Afară în parc într-un Braşov de poveste” celor 40 de copii de la o grădință din Brașov.

  •  „Fest Camp”, - tabără de tineret pentru 25 de tineri din Întorsura Buzăului, Predeal, Brașov -14-18 iulie 2015, Acriş, județul Braşov;

Vero a inițiat împreună cu Egle din proiectul Reshape Urban Places o tabără outdoor pentru a stimula schimbul de idei, vise, experiențe și abilități între tineri din diferite regiuni de lângă Brașov. După acestă experiență urimitoare și rezultatele eforturilor participanților din tabără în cadrul festivalului ce a urmat imediat după tabără,  Vero a dorit să creeze o resursă utilă și pentru alți tineri care doresc să organizeze o astfel de tabără, dar nu știu nimic despre acest proces (Camp guide). Vero și-a dorit de asemenea să creeze o oportunitate prin care tineri din comunitatea locală din România să poată realiza un schimb de experiență cu tineri din comunitatea ei de proveniență, precum  și cu alți tineri din alte țări europene. Astfel Vero a elaborat împreună cu coordonatorul de proiect o nouă aplicație de proiect depusă înspre finanțare prin programul Erasmus+

În afara activtiăților de promovare pentru festival, Vero a coordonat jocurile din zona de aventură cu sprijinul lui Marian Palu de la organizația parteneră GESt Predeal și  al coordonatorului de proiect.  Mirco a coordonat zona activă de ateliere stimulând vizitatorii festivalului să realizeze exerciții fizice, să cunoască anumite exerciții pe care Mirco le-a folosit de-a lungul anului în atelierele de Workout și să utilzeze bara pull-up bar și corzile slackline montate între copacii zonei de festival. În zona de relaxare Mirco a animat serile vizitatorilor cu sesiuni de face- și bodypainting. Tot în zona de relaxare Mirco și Vero au pregătit o expoziție ce desene realizate de Mirco și scurte descrieri concepute de Vero, prin care au fost marcate cele mai importante momente ale proiectului pe întregul parcurs.

Alte rezultate ale proiectului:

  • peste 8000 de hore de voluntariat (voluntari locali și internationali);
  • stimularea dezvoltării personale în rândul a 100 de tineri din județul Brașov prin activități regulate precum antrenament fizice, activități ludice, sesiuni de gătit, cursuri de limbă, seri de film și dezbateri (Cineforum);
  • 3 proiecte personale:
    • Thomas: Sesiuni Cineforum și o competiție de mountainbike care a fost preluată de organizația Carpathian MTB Trails și de Pierre Marquet din proiectul Reshape Urban Places
    • Vero: tabăra de tineret  „Fest Camp” , cursuri de spaniolă pentru începători, ateliere de gătit, colaborarea cu Maija din Inside Ride în organizarea Zilelor de Drumeție și scrierea unei noi aplicații de proiect pentru organizarea unei tabere internaționale de tineret sub forma unui schimb de tineri în 2016 ( ”Traditions Cross Borders”)
    • Mirco: a creat un grup de tineri liceeni din Brașov care s-au întâlnit în mod regulat  pentru a face antrenamente de forță și antrenamente fizice, a inițiat  Atelierele de Workout, a facilitat și promovat întâlnirile săptămânale de exersare a echilibristicii pe slackline, motivând astfel tineri brașoveni să aibă o viață activă și sănătoasă
  • dezvoltarea personală:

”Looking backwards I realize that I did many things in the last twelve months, I’ve learned a lot about myself and also new skills, and I’ve met a lot of people from around the world (my “Brasovian” family, volunteers who were doing their EVS around Romania, people who were attending the CS meetings I was organizing, and the youngsters from Braşov, Întorsura Buzăului and Predeal who came to our events, the camps and the festival Ceva de Vara). Moreover, I had the chance to visit many places in Romania, to hike different hills and to enjoy the amazing landscapes that Romania offers.
This is an experience that I’ll never forget and that I would repeat without hesitating. Because I fell in love of this country and its people, and I’m looking forward to come back again!” (Vero-Spania/Catalonia)

Beneficiari:

  • beneficiarii direcți au fost cei 4 voluntari europeni din Germania, Olanda, Italia și Spania
  • aprox. 20 de tineri de la Colegiul Grigore Moisil din Brasov care au participat la programul de dezvoltare personală;
  • peste 150de tineri din Brașov care au partciopat la evenimentele outdoor din cadrul inițiativei ”Afară într-un Brașov de poveste”;
  • peste 1000 de tineri de la licee diferite din Brașov, care au fost informțai despre oportunitpăți naționale și internaționale de voluntariat, precum și despre activitățile proiectului;
  • 40 de copii și părinți de la o grădiniță din Brașov;
  • 30 de copii din ciclul primar de la un  after-school din Brasov;
  • 50 de tineri din  Brașov care au participat la atelierele proiectului;
  • 25 de tineri din Întorsura Buzăului, Braşov și Predealcare au participat la tabăra ”FestCamp”;
  • 115 de voluntari locali ai fstivalului Ceva de Vară: 38 de voluntari din  Braşov, 27  voluntari din Întorsura Buzăului, 8 voluntari din Predeal, 10 voluntari din alte orașe (Constanța, București, Zărnești, Ploiești, Tărlungeni, Săcele), 3 voluntari internaționali (în afară de cei 9 voluntari găzduiți la momentul respectiv de CJM) și 29 de persoane de la organizații partenere care s-au implicat voluntar în organizarea celei de a 2a ediții a festivalului  Ceva de Vară;
  • peste 750 de vizitatori ai festivalului Ceva de Vară.

Proiectul INSIDE JOURNEY a fost co-finanţat cu sprijinul Comisiei Europene prin programul Erasmus+, Acțiunea-cheie 1: Mobilitatea persoanelor în scopul învățării (Serviciul European de Voluntariat). Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu poate fi făcută responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

This entry was posted in Activitati, Activități outdoor, Activități outdoor, Activități pentru adulți, Activități pentru copii, Ateliere ludice, Ateliere ludice, Board-game-evenings, Ce facem?, Eu voluntar, tu?, Evenimente, Festivaluri, Părinți și copii la joacă, Programe de joacă, Proiecte, Serviciul European de Voluntariat. Bookmark the permalink.