Impresii de la festivalul CEVA DE VARĂ, 18-19 iulie 2015

Și anul acesta, CEVA DE VARĂ a fost … altceva!

Ca să vă faceţi o imagine de ansamblu asupra zilelor de vară pe care le-am avut la fostul Camping din Întorsura Buzăului vă invităm la o scurtă călătorie retrospectivă prin zonele festivalului:

Zona de Info Point a întâmpinat vizitatorii la intrarea în festival, cu zâmbete de voluntari, sacoșe și săculeți realizate de voluntarii festivalului, dar şi cu informaţii legate de conceptul festivalului, dar și de activităţile derulate şi programul acestora.

Zona de concursuri a adus împreună oameni din diferite zone ale ţării, uniţi de pasiunea pentru mişcarea în natură şi bucuria de a -ţi depăşi limitele, chiar şi pe o vreme caniculară.

În prima zi de festival, mai mult de 70 de participanţi s-au înscris la concursul de orientare. Numărul a depăşit aşteptările noastre, astfel încât s-a organizat o a două rundă a competiţiei pentru a oferi tuturor posibilitatea de a participa. 30 de echipe au participat la competiţia ale cărei reguli au fost explicate de cel mai pasionat și implicat voluntar: Rareş din Întorsura Buzăului. După ultimele încurajări participanţii s-au grăbit să rezolve un Tangram în mai puţin de 3 minute pentru a putea începe cursa în pădure. După câteva ore de competiţie am văzut multe zâmbete ale celor care s-au răcorit în pădurea de lângă Camping.

Ziua de duminică a fost ziua bicicletelor! Cei mici au participat într-o competiţie de îndemânare pe bicicletă organizată de IPJ Covasna, iar cei mai mari s-au întrecut într-o cursă de 10 km organizată împreună cu prietenii noştri de la Carpathian MTB Trails, cărora le mulţumim pentru implicare şi profesionalism.

Zona de jocuri a fost zona în care vizitatorii s-au putut bucura de o parte importantă a Mirakolix: jocurile. Acestea au putut fi încercate în diferite forme: relaxându-se pe unul din scaunele din cauciucuri reciclate şi bucurându-se de un joc de societate împreună cu prietenii, răcorindu-se pe belly slide sau distrându-se într-un concurs al baloanelor cu apă. Competiţiile nu s-au încheiat aici, pentru că cei mai activi dintre vizitatori s-au putut întrece într-o ștafetă cu provocări amuzante, iar cei dornici de provocări intelectuale au putut participa la un concurs de scriere creativă, colectând astfel impresii şi poveşti de vară de la cei mai tineri dintre participanţi.

Mulţumim Lex hobby Store pentru implicare şi trimiterea unor jocuri noi pe care le-am putut încerca în zona de jocuri, precum și Red Goblin pentru premiul oferit căștigătorului de la concursul de scriere creativă.

Zona de ateliere a fost aglomerată şi colorată, găzduind activităţi diverse de la bijuterii handmade până la muzică şi mişcare.

Atelierele de creaţie au fost adăpostite de soare sub umbrele colorate, iar vizitatorii s-au putut concentra asupra mânuţelor lor creative. Un atelier foarte popular a fost cel de printat tricouri la care copiii şi tinerii s-au înghesuit pentru a-şi decora tricouri cu logo-ul CEVA DE VARĂ, în culori diferite.

Tot aici, echipa Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni ne-a invitat la un mix de tradiţii şi creativitate, cu ateliere de pictură, dar şi de scriere tradiţională pe tăbliţă. O tânără voluntară de la Centrul de Voluntariat din Cluj-Napoca i-a inspirat pe copii să creeze cărţi poştale folosind tehnica ştampilei, după care aceştia au putut să picteze, împreună cu artistul Rudy Von Kronstadt, pietre colorate de pe malul Buzăului.

Duminica a început cu un atelier liniştit de origami, realizat în colaborarea cu Fukiko Kano din Japonia, iar voluntara noastră, Ina le-a arătat copiilor şi tinerilor curioşi ce poţi face din sticlele de şampon goale în cadrul atelierului de reciclare.

Nu putem uita atelierul de bijuterii handmade, care au atras mici pinţese dornice să poarte brăţări sau cercei create de mânuţele lor. Tot de artă au avut parte cei interesaţi şi la atelierul de artă rustică, precum şi la cel de mandale care au avut loc duminică.

Pe lângă aceste ateliere de handmade am propus şi o serie de ateliere active, dar creative. În uriaşul, dar simpaticul autobuz al celor de la Regatul Sălbatic au fost proiectate filmuleţe şi animaţii despre protecţia naturii, precum şi lungmetrajul Wild Carpathian. Tot aici, Mircea Samoilă ne-a povestit despre călătoriile sale în jurul lumii. Fără inhibiţii, sâmbătă după-amiază vizitatorii au putut crea muzică împreună cu Victor Gabriel Baclea din Bucureşti, iar pe timpul celor două zile de festival cei mai curajoşi dintre vizitatori s-au întrecut în trasul cu arcul alături de prietenii noştri de la Eroii Veacurilor Apuse.

Hm…multe activităţi, pentru toate gusturilor, mai active sau mai liniştite, dar fiecare dintre acestea aduse la festival de oameni pasionaţi de ceea ce fac şi dornici să împărtăşească pasiunea lor cu cei din jur!

Zona de aventură a fost o zonă a adrenalinei, a zâmbetelor, a emoțiilor, dar şi a cozilor pentru biletele la tiroliană, unde s-au strâns nu mai puţin de 631 de participanţi în cele două zile. Atmosfera apreciată de toți a fost datorată echipei extraordinare de voluntari coordonați de GEST Predeal și mai ales de coordonatorul acestora Marian Palu. Mulțumim Marian Palu!!!!!!!!

Zona de relaxare. Pentru zile fierbinţi de vară şi pline de activităţi solicitante, am pregătit şi o oază de linişte în cadrul festivalului, unde vizitatorii s-au putut relaxa pe baloţi de fân, pe scaune din cauciucuri sau pe paleţi comozi, bucurându-se în acelaşi timp de expoziţii foto din cadrul celor trei proiecte SEV derulate anul acesta de Mirakolix. Şi pentru că relaxarea merge bine cu gătitul, tot în zona aceasta ne-am minunat cu toţii de cât de delicioasă poate fi o pizza coaptă într-un cuptor de lut pe care Adi şi Roxana Cârmaciu l-au construit special pentru acest festival. Seara am folosit cât am putut mai bine zona aceasta de relaxare şi am invitat participanții la proiecţiile de film aduse tocmai de la Cluj de Cinemobilul.

Scena Ceva de Vară a îmbinat folclorul cu tendinţele muzicale actuale.

Programul de sâmbătă a fost deschis de artişti tineri din Întorsura Buzăului care au conturat pentru mai bine de o oră un program viu de Open Stage. Au fost create şi trupe noi la locul festivalului, pentru a împărtăşi impresii unice, personale despre ce înseamnă Ceva de Vară pentru ei. Aşa s-a format, pentru câteva ore, trupa “Acum”. Vibraţii tradiţionale şi dansuri contemporane au fost apoi aduse pe scenă de Offcompany, mai exact de Ondrej Kano Landa şi Fukiko Kano, un muzician ceh şi o dansatoare japoneză care împărtăşesc pasiunea pentru călătorie şi transpun apoi impresii din aceste călătorii în format audio sau vizual pe scenă. A fost apoi rândul unui nou artist local, din Braşov de data aceasta, să urce pe scenă. Este vorba despre Petra Acker, care a pus în mişcare publicul de toate vârstele prin groove-ul creat de tobe, inflexiunile Neo-Soul şi Jazz. În miez de noapte publicul a fost energizat de amestecul armonic de Funk, Hip-Hop, Reggae, Breaks şi Dumandbass rulate de Treipic Breaks&Pietonu exclusiv de pe vinyl.

Duminică am avut din nou parte de atmosferă caldă şi energizantă la scenă. Am început cu un concert de cover-uri al formaţiei Acustica din Braşov, am fost apoi surprinşi de o intervenţie Treipic Breaks&Pietonu care au pregătit publicul pentru mult aşteptatele doine şi hore mixate şi actualizate prin ritmuri de hip-hop de către Argatu’. Flavius Hosu din Întorsura Buzăului ne-a oferit o demonstraţie de tobe şi talent înnăscut, iar Andrei Brumboiu din Cluj  a pregătit o atmosferă “incendiară” pentru ultimul concert al serii, printr-un spectacol de jonglerii de foc.  Seara s-a încheiat pe acorduri de clarinet şi mixaje realizate de Alizarina (Franţa).

Impresii voluntari și participanți

”A fost un alt fel de festival…pentru că a fost un mix de tineri, copii, adulți veniți din diferite părți ale României. Nu doar tineri și muzică. Copiii s-au bucurat toată ziua de activități, iar noi mai ales seara de concerte. Și cumva toți erau prietenoși, povesteau deși nu se cunoșteau.” (Roxana, Brașov)

”chiar a fost ceva frumos si mi-a facut mare placere sa fac parte din asta” (Andrei, Cluj-Napoca) 

”Ceva de Vara is “something” that our town needs, but I’ve never expected to be a beautiful and full of life event and to be welcomed in such a friendly way. [...] I saw united people who did wonders in and for a week, I saw people who just met but they appeared to be best friends, I saw people from a significant cultural diversity working for the same aim and exchanging opinions and experiences. I guess this was the real purpose of the festival and all of us achieved it! Yeiiiiiiiii! [...]
I am thankful to people that showed me another face of Intorsura, people that gave another face to volunteering and also to people that proved me the fact that you can do a lot of things from basic materials and a dash of creativity.” (Teodora, Întorsura Buzăului)

Organizatori & Finanțatori: Festivalul „CEVA DE VARĂ 2015” a fost organizat de asociația Mirakolix ca parte a proiectelor „Inside Journey”, „Inside Ride” şi „Reshape Urban Places” co-finanţate cu sprijinul UAT Oraș Întorsura Buzăului și al Comisiei Europene prin programul Erasmus+, Acțiunea-cheie 1: Mobilitatea persoanelor în scopul învățării (Serviciul European de Voluntariat). Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu poate fi făcută responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

Partenerii evenimentului: Asociația GEST Predeal, Asociația Carpathian MTB Trails Brașov, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, Asociația Cinemobilul, IPJ Covasna, The European Nature Trust, Asociația Eroii Veacurilor Apuse Brașov, Asociația Tao Tango Brașov, Jongleur Andrei Brumboiu, Adi&Roxana Cârmaciu, Offcompany, Centrul de voluntariat Cluj Napoca, Restaurant Pasul Buzăului.

Sponsori: Walmark, SC Mizadi SRL Întorsura Buzăului, Lex hobby StoreRed Goblin

Donatori și suporteri: Maria Corrius Frias, Iveta Skripste, Daniel Peral Gálvez, Angela Gálvez Lahuerta, Eriks Skripsts

Parteneri media: Observatorul de Covasna, 24 Fun, Iubesc Brașovul, I love Brasov, Festivaluri Românești, România Pozitivă, Gratuitor, The Fest, romanticu.org

Mulțumim tuturor pentru încredere, energie, entuziasm, susținere și implicare.

This entry was posted in Activitati, Activități outdoor, Activități outdoor, Activități pentru adulți, Activități pentru copii, Ateliere ludice, Ateliere ludice, Ce facem?, Concursuri, campionate, Evenimente, Festivaluri. Bookmark the permalink.