Tabăra de vară Ceva de vară!

În timpul săptămânii de dinaintea festivalului Ceva de Vară, în perioada 14-17 iulie 2015, va avea loc o tabără în Acriș, o localitate în apropiere de Întorsura Buzăului.

Conceptul taberei Ceva de Vară este strâns legat de festivalul Ceva de Vară ce va avea loc în zona de camping din Întorsura Buzăului în perioada 18-19 iulie 2015. Deoarece atât zona Camping, cât şi foarte multe dintre materialele necesare pentru festival trebuie pregătite în prealabil de către voluntari am decis anul acesta să organizăm o tabără pentru a facilita acest proces. Considerăm că întâlnirea voluntarilor în cadrul unei tabere este o modalitate foarte bună de a consolida echipa, de a eficientiza pregătirile pentru festival şi a îmbina în acelaşi timp munca şi distracţia. Aducând împreună voluntari din Întorsura Buzăului, Braşov şi Predeal vom facilita contactul acestora înainte de ziua festivalului, astfel încât se vor putea stabili legături mai puternice între aceştia şi tinerii vor avea mai mult timp la dispoziţie să împărtăşească interese, pasiuni şi idei specifice vârstei. Învăţarea interculturala este şi ea favorizată în cadrul taberei prin faptul că voluntarii internaţionali vor fi în permanenţă prezenţi în cadrul taberei, tinerii având posibilitatea să lucreze alături de aceştia, să încerce diferite elemente din zona de aventură realizate împreună, să socializeze în jurul unui mic foc de tabără, să afle despre tradiţii culinare din diferite ţări etc.

Scopul principal al acestei tabere este de a crea și consolida din rândul voluntarilor festivalului un grup de tineri care vor ajuta în cadrul zonelor și activităților acestui eveniment. Totodată prin tabară dorim să le oferim unor tineri din Brașov, Predeal și Întorsura Buzăului oportunitatea de a împărtăși abilități, aspirații sau experiențe, de a interacționa și de a socializa prin activități de team-building realizate în cadrul naturii. Prin activitățile outdoor participanții la tabară vor putea descoperi împrejurimile, măsuri de protecție a mediului, dar și modalități de lucru în echipă.

Obiectivele acestei tabere sunt:
-      creşterea sentimentului de încredere a voluntarilor şi stimularea coeziunii echipei de voluntari internaţionali şi voluntari locali;
-      promovarea implicării active în rândul tinerilor şi oferirea posibilităţii acestora de a experimenta ulterior rezultatele implicării lor;
-      pregătirea zonei în care se va desfăşura festivalul (pregătirea tirolianei, decorarea scenei etc., pregătirea traseului pentru concursul de biciclete) şi realizarea unora dintre materialele necesare pentru festival (panouri informative, decoraţiuni, leagăne din materiale reciclate etc.);
-      testarea activităţilor pregătite pentru festival (ex. elementele zonei de aventură).

Beneficiarii direcţi:
Beneficiarii direcţi ai taberei sunt 10 tineri liceeni din Intorsura Buzăului, 10 tineri liceeni din Braşov şi 6 tineri voluntari din Predeal. Aceşti tineri vor fi selectaţi dintre cei care s-au înscris deja ca voluntari în cadrul festivalului Ceva de Vară. Tinerii vor învăţa şi îşi vor exersa abilitatea de a lucra într-o echipă internaţioanlă, munca eficientă şi îmbinarea distracţiei cu munca. Vor avea posibilitatea de lucra cu diferite unelte pentru a construi elemente din cadrul festivalului, vor învăţa noi tehnici (ex. tehnici de decorare a tricourilor), vor învăţa să pregătească masa pentru un număr mare de oameni şi îşi vor folosi creativitatea în decorarea scenei festivalului.

Activități și program
În timpul taberei participanții vor contribui la realizarea și aranjarea zonei de festival prin construirea și decorarea spațiului în care acesta va avea loc. Diminețile vor fi petrecute dând viață locului dedicat festivalului. Iar după-amiaza și atunci când ziua va fi pe sfârșite participanții vor lua parte la anumite activități distractive: vor testa zona de aventură, vor imprima tricouri pentru toți voluntarii Ceva de Vară cu o nouă tehnică artistică, vor învăța sau exersa „mersul” pe slackline și vor socializa prin jocuri de societate. Seara va avea loc un jam-session în jurul unui foc de tabără (care va urma să fie păzit și menținut pe timpul nopții, după respectarea unui program).

Pentru a împărți sarcinile într-un mod cât mai eficient, și pentru ca toți tinerii să poată participa la toate activitățile, în prima zi se vor constitui trei echipe (echipa responsabilă cu alimentația – FOOD TEAM, echipa de lucru – WORK TEAM, echipa de decorare și aranjare a spațiului – CREATIV TEAM). În fiecare zi aceste echipe se vor schimba între ele.

Orarul unei zile din tabără va arăta în feful următor (acesta poate suferi modificări şi poate fi adaptat în funcţie de tematica anumitei zile):

7:30- trezire şi scurtă înviorare
8:00-9:00- mic dejun (pregătire și preparare)
9:00-11:30- munca în cadrul celor 3 echipe pentru realizarea a diferite elemente (de ex. ecologizarea zonei de festival, construirea unor protecții de soare sau de ploaie)
11:30- 12:00- pauză de fructe/hidratare
12.00-14.30 – continuare activități în cadrul celor 3 echipe
14:30-16:00 – pauza de prânz + relaxare
16:00-19:00 – activități de timp liber (încercarea elementelor construite, jocuri de echipă, slackline, printare de tricouri etc.)
19:00-20:00 – Cina (mic foc de tabără)
20:00 – timp liber
23.00 – 6.00 (paza de noapte. Focul va fi vegheat de echipe de câte 4 voluntari)

Important de știut!

În timpul taberei cazarea va avea loc la corturi în imediata apropiere a pădurii și râului Buzău, iar masa va fi asigurată prin contribuția fiecăruia din echipa FOOD. Nu vor exista dușuri, iar igiena personală va fi realizată la râu sau cu ajutorul recipientelor cu apă puse la dispoziție. Toaletele vor fi construite din prima zi cu material lemnos.

Participare și costuri
Tabăra este gratuită! Deoarece nu toți voluntarii festivalului vor putea participa la această tabără, va exista o selecție de 10 tineri din Brașov și 10 tineri din Întorsura Buzăului. Dacă doriți să vă alăturați taberei vă rugăm să completati formularul de înscriere şi să îl trimiteţi până pe data de 5 iulie 2015.

După înscriere va avea loc o întâlnire în care echipa se va putea cunoaște mai bine și se vor putea sonda nevoile, interesele și abilitățile celor înscriși. După selecție participanții vor putea pregăti documentele necesare pe care le vor găsi în info-pack-ul de aici!

Echipa taberei de vară:

Egle Udraite - e.udraite@gmail.com
Vero Peral Galvez - vero.peral@hotmail.com
Marian Palu - gestpredeal@yahoo.com

Urmăriți detalii pe pagina noastră de facebook!

This entry was posted in Activitati, Activități outdoor, Activități outdoor, Activități pentru adulți, Activități pentru copii, Blog, Ce facem?, Eu voluntar, tu?, Evenimente, Festivaluri, Proiecte, Proiecte de formare, Proiecte educaționale. Bookmark the permalink.