“Detectiv Privat” – joc educațional

Jocul Educaţional „Detectiv Privat”

“Detectiv Privat”

Acest joc a fost adaptat de Coen, din Olanda, în cadrul proiectului Playride, în timpul activităţilor sale cu copiii rromi din şcoala Floraia Mică, din Întorsura Buzăului. Jocul a fost apoi adaptat şi învăţat şi de noul nostru grup de voluntari internaționali, fiind folosit în timpul team building-ului, ca exerciţiu de învăţare interculturală.

Obiectivul jocului

Jucătorii sunt detectivi privaţi în căutarea unui hoţ care a furat un diamant preţios din unul dintre oraşele de pe hartă. Ca și detectivi jucătorii trebuie să afle unde este hoţul/ hoaţa şi să o/îl aresteze. Prinderea hoțului trebuie să fie rapidpă pentru că hoţul va încerca să fugă din Europa şi odată ce el/ea a reuşit să plece, detectivii au pierdut.

Începutul jocului

Jocul începe cu o scurtă descriere a infracţiunii comise. Un răufăcător necunoscut a furat un diamant dintr-un anumit oraş de pe planşă. Acesta este tot ceea ce se ştie. Toţi jucătorii (sau grupuri de jucători) sunt aleşi ca detectivi privaţi care să-l prindă pe hoţ. Fiecare jucător sau grup de jucători este reprezentat ca un unic detectiv pe planşă. Fiecare detectiv începe dintr-un loc de pe hartă pe care el/ea îl alege în mod aleatoriu înainte de a primi informaţiile despre joc. O aruncare de zar poate determina care dintre detectivi începe primul (cel mai mare număr câştigă). De aici încolo jocul continuă în direcţia acelor de ceasornic.

Exemplu de început: „Detectivi bună dimineața! Avem o problemă. Un hoț necunoscut a furat un diamant prețios în Praga. Trebuie să prindem hoțul și să aducem diamantul înapoi. Puteți zbura în Europa către diferite țări să găsiți hoțul. Fiecare țară are doar câteva posibilități de călătorie. Când este tura fiecăruia dintre voi, puteți cere poliției locale informații despre hoț sau puteți călători într-o altă țară, sau puteți face ambele mișcări. Să prindeți hoțul aveți nevoie, de asemenea, de o carte specială. Veți obține această carte, răspunzând la întrebări despre țara în care vă aflați. Când răspunsurile sunt corecte, vă voi spune o caracteristică despre hoț ( cum ar fi culoarea părului, culoarea ochilor etc. ) Când ați dat 2 răspunsuri corecte, veți obține o carte. Numai cu această carte puteți aresta hoțul. Și amintiți-vă: hoțul se mișcă de asemenea! dupa fiecare rundă hoțul poate fi altundeva… Sau poate sta… Un detectiv nu poate lucra fără informație. De aceea aveți această carte, cartea de cunoștințe. Aici voi veți găsi informații despre toate țările ( steagul, ce preferă să mănânce sau să bea locuitării din țara respectivă, atracții turistice etc.).”

Desfăşurarea unei runde de joc

În timpul unei runde detectivul are posibilitatea să facă două lucruri:

1)     Să investigheze  în locaţia curentă. Întreabă poliţistul local dacă are informaţii despre hoţ. Detectivul poate obţine informaţii care pot fi valoroase pentru el/ea, sau nu, în funcţie de umătoarele aspect:

a)     Hoţul a fost în acea locaţie în ultimile două runde
b)     Hoţul nu a fost în acea locaţie în ultimile două runde, poliţistul (Maestrul Jocului) dă un indiciu despre locaţia în care hoţul a mers după această oprire. Poate fi o informaţie despre steag, valută, limbă sau punct de reper national. Dacă detectivul răspunde corect şi la o întrebare trivia despre locaţia în care se află în acel moment, acesta primeşte informaţii despre hoţ utile în arestarea acestuia. Pentru a-l putea aresta pe hoţ fiecare detectiv este nevoie să ştie cel puţin două din patru lucruri despre hoţ: sexul, culoarea părului, hobby şi/sau culoarea ochilor. Poliţistul (Maestrul Jocului) va spune că nu a văzut hoţul în această locaţie şi că-i pare rău că nu poate fi de ajutor. Detectivul trebuie să-şi caute norocul în altă parte.

2)     Să se deplaseze către o altă destinaţie

Din orice punct de pe hartă, există un număr posibil de destinaţii spre care se poate călători. Detectivul poate hotărî să părăsească locaţia, el/ea poate merge să investigheze în altă locaţie dintre cele disponibile. Detectivului îi este permis să facă ambele lucruri simultan doar o singură data. Prin urmare detectivii pot mai întâi să investigheze şi apoi se pot deplasa sau mai întâi se deplasează şi apoi investighează. Detectivul poate alege să facă doar una dintre cele două acţiuni şi să-i cedeze rândul următorului jucător.

Despre Maestrul Jocului

Un jucător este Maestrul Jocului. MJ este cel care controlează mişcările hoţului, dă indicii ca poliţist şi avansarea ceasului (timp rămas pentru prinderea hoţului). După ce toţi detectivii şi-au încheiat runda, MJ face o mutare secretă pentru hoţ pe care oţine documentată pe o hârtie vizibilă doar pentru el. Hoţul poate ca și detectivii să se mute doar în locaţiile disponibile din poziţia actuală.

Atunci când hoțul este mutat, ceasul este dat înainte cu două ore.

Despre indiciile locului în care se află hoţul

Când un detectiv întreabă poliţistul local informaţii despre hoţ, MJ se uită dacă detectivul se află în locaţia în care hoţul a fost cu maxim două runde înainte. Dacă hoţul s-a aflat acolo, se oferă un indiciu despre destinaţia în care hoţul a zburat (din una dintre cele patru categorii). Dacă nu, nu primeşte nici o informaţie, iar detectivul poate întreba despre altceva.

Cele patru categorii sunt:

  • Culorile steagului ţării respective
  • Moneda ţării respective
  • Limba ţării
  • Unul dintre reperele ţării respective (turnul Eiffel, poarta Brandenburgilor etc.)

Despre întrebările trivia

Când e nevoie să fie adresată o întrebare trivia  (după care poliţistul poate oferi un indiciu despre locaţie), MJ primeşte o carte din teancul existent în ţara în care se află detectivul în acel moment. Întrebările sunt despre caracteristici ale ţării în care se află detectivul în acel moment. Întrebările pot atinge o gamă largă de subiecte. Toate răspunsurile pot fi găsite în Cartea Cunoaşterii  pe care detectivul o poate utiliza înainte de a răspunde la întrebare. Răspunsul poate fi ales din diferite variante, iar cel corect este scris în litere aldine (bolduite).

Despre Cartea Cunoaşterii

Cartea Cunoaşterii poate fi folosită de detectiv pentru a răspunde la întrebările trivia adresate de MJ. În carte sunt illustrate trivia despre toate locaţiile de pe hartă. Ea poate fi creată în etapa de pregătire a jocului. Ea conține informaţii despre limba vorbită acolo în acea locație, câteva cuvinte în acea limbă, floarea naţională, un tip de mâncare tradițional, moneda specifică, culoarea pielii, haine tradiţionale etc.

Despre arestarea hoţului

Pentru a aresta hoţul detectivul are nevoie să ştie cine este el/ea. Acest lucru se poate realiza cunoscând cel puţin două lucruri despre hoţ. Această informaţie este oferită de MJ când primeşte răspunsul corect la o întrebare trivia, o carte “mandat” este înmânată: când detectivul prinde hoţul acum, el/ea îl poate aresta. Dacă detectivul nu are acest mandate, hoţul poate scăpa.

Despre limita de timp

Detectivii au în total 24 de ore pentru a prinde hoţul. După ce hoţul reuşeşte să plece din Europa către un alt continent şi numai poate fi găsit; hoţul câştigă. După ce toţi detectivii au jucat o rundă, hoţul se mută iar ceasul avansează cu două ore. Aceasta înseamnă că detectivii mai au maxim doisprezece runde să prindă hoţul.

Toate materialele necesare jocului pot fi accesate aici

Proiectul „Playride” a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene, prin progarmul Tineret în Acţiune, aţiunea 2 – Serviciul European de Voluntariat.  Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

This entry was posted in Jocuri, Materiale utile pentru diferite activități, Resurse. Bookmark the permalink.