Proiectul „Youth development through playing activities”

Proiectul s-a desfășurat în perioada 01 iulie 2013 – 31 decembrie 2013 cu scopul de a facilita schimbul de experiență și dezvoltarea calitativă a metodelor de educație non-formală (în special cele cu mecanism de joc) în vederea utilizării „jocului” ca pe o resursă de dezvoltare personală și profesională a tinerilor.

În cadrul proiectului a avut loc un curs internațional de formare derulat în perioada 29 septembrie 2013 – 06 octombrie 2013, în Măguri-Răcătău,  jud. Cluj, la Pensiunea Valea Paradisului. La acest curs au participat 28 de participanți din 9 țări care au dorit să își dezvolte cunoștiințele în materie de utilizare a mai multor metode de educație prin joc cu ajutorul cărora să poată să îi ghideze pe tinerii implicați în proiectele lor viitoare să-și dezvolte diverse abilități și să-și îmbunătățească performanțele atât pe plan personal cât și pe plan profesional.

Promotorii proiectului:

  1. Asociația „Centrul de jocuri Mirakolix” – România
  2. Expedition Metroplis – Germania
  3. Ayuntamiento de Murcia – Servicio de Juventud – Spain
  4. Eesti Väikesaarte Noorte Ühendus – Estonia
  5. Ancona In Action – Italia
  6. Bilberry School – Polonia
  7. BeYOUnique Informális Csoport – Ungaria
  8. USKAD (International Sustainable Development Association)- Turcia
  9. Saga Finland rf – Finlanda

Cursul internațional a fost împărțit astfel:

  • Ziua 1 – Ziua de introducere și cunoaștere reciprocă (Introducere în originea și tematica proiectului, cunoașterea trainerilor, cunoașterea participanților, cunoașterea agendei de lucru).
  • Ziua 2 – Ziua de comunicare (cunoașterea și experimentarea unor diverse tipuri de activități ludice de comunicare verbală și non-verbală).
  • Ziua 3 – Ziua de cooperare – (testare și experimentare a actvitităților de cooperare, sensibilizare cu privire la munca în echipă, încredere, etc.).
  • Ziua 4 –Ziua incluziunii – (adaptarea activităților ludice la aspecte incluzive)
  • Ziua 5 – Ziua acțiunii (aplicarea unor activități de comunicare, cooperare și includere la un grup țintă specific)
  • Ziua 6 – Ziua planurilor de viitor și a evaluării finale (rezultatele cursului, diseminare, măsuri de continuare, măsuri de valorificare a cursului).

Rezultatele proiectului „Youth development through playing activities”

Câteva din rezultatele proiectului:

- 31 de activități ludice practicate de cei 28 de participanți
- 42 de experiențe inedite pentru dezvoltarea personală și profesională a participanților
- 3 jocuri noi concepute de participanți
- 1 eveniment organizat de către participanți pentru 17 copii și tineri din Centrul Creștin pentru Copiii Străzii, Prison Fellowship Romania, Cluj-Napoca (în cadrul acestuia participanții au pregătit activități ludice special destinate acestui grup țintă)
- 17 copii și tineri din comunitatea locală clujeană și-au dezvoltat competențele sociale (respectul, lucrul în echipă, stima de sine), competențele de comunicare (comunicarea în limba engleză), precum și cunoștințele despre viața și interesele tinerilor din alte țări
- 9 organizații europene au cooperat cu scopul de a crește calitatea proiectelor de tineret prin dezvoltarea cunoștințelor și experiențelor referitoare la utilizarea și aplicarea activităților ludice cu scopul de a facilita dezvoltarea personală și profesioanlă a tinerilor
- 28 de tineri din 9 țări diferite și-au dezvoltat competențele legate de modul de utilizare a jocurilor în lucrul cu tinerii

Proiectul a beneficiat de finanțare din partea Comisiei Europene prin programul Tineret în Acțiune, Acțiunea 4.3 – Proiecte de formare și rețele – program administrat în România de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

This entry was posted in Activitati, Proiecte, Proiecte de formare. Bookmark the permalink.